LOPPUTYÖN ESITTELYÄ

Lopputyöni koostuu noin neljästäkymmenestä pienikokoisesta abstraktista temperamaalauksesta. Maalauksia on kahta kokoa, 20x20 cm ja 20x25 cm. Maalaukset olen tehnyt paksuille kangaspohjille, niin että niihin tulee mukaan tavallaan kolmas ulottuvuus. Osa töistä on yksittäisiä, osa pareja ja osa kuuluu suurempaan ryhmään. Maalaukset kuvaavat omaa avioliittoani, sen iloja ja suruja.


Halusin maalata lopputyöni temperalla, koska siitä on tullut "minun tekniikkani". Käytän sideaineena pelkkää munankeltuaista enkä emulsiota, joka luullakseni on hieman yleisempää. Tällä tavoin saan maalista paksumpaa. En ole kovinkaan pitkäjännitteinen, niin että jaksaisin odottaa tuntikausia edellisen maalikerroksen kuivumista, joten tempera sopii minulle nopean kuivumisensa ansiosta. Myös akryyli kuivuu nopeasti, mutta se ei miellytä minua keinotekoisuusuutensa takia. Käytän myös pohjustukseen vanhaa kunnon puoliöljypohjustetta, vaikka se teettääkin vähän enemmän työtä.


Abstraktin ilmaisun valitsin, koska se tuntuu tällä hetkellä minulle omimmalta tavalta tehdä taidetta. Se on toisaalta rentoa ja helppoa, vaikka joskus taas toisaalta tuntuu siltä, että olisi helpompi, jos voisi tukeutua havaintoon. Abstrakti maalaaminen on minulle suhteellisen uusi asia ja kiinnostaa minua senkin takia. En ollut oikeastaan maalannut juuri mitään abstraktia ennen viime kevättä, jolloin aloin maalata ns. pensselinpyyhintätauluja. Ne olivat "ylijäämäteoksia", joihin käytin aina jostain muusta työstä yli jääneen värin. Oli rentouttavaa maalata ilman mallia tai edes ideaa, lopputulosta ajattelematta. Pensselinpyyhintätyöt olivat kooltaan pieniä, koska minulla sattui olemaan muutama pieni pohja valmiina. Huomasin pienelle pohjalle maalaamisen itselleni luontevaksi. Tyhjän kankaan kammokaan ei tunnu pienessä pohjassa niin suurelta.


Miettiessäni lopputyöni teemaa avioliitto tuli mieleeni oikeastaan ensimmäisenä. Avioliitto on elämäni tärkein ihmissuhde. Se on ihana ja antoisa, mutta myös vaikea ja haastava suhde. Useimmille nykyajan ihmisille avioliiton pyhyys on täysin vieras käsite. Avioliittoa ei myöskään enää pidetä välttämättä koko elämän pituisena suhteena - ainahan saattaa löytyä parempi, nuorempi, kauniimpi, komeampi, tai sitten vain "kasvoimme erillemme". Media ruokkii kuvaa ruohosta, joka on aina vihreämpää aidan toisella puolella. Olen mennyt naimisiin elääkseni mieheni kanssa loppuelämäni, "kunnes kuolema meidät erottaa". Tämän suhteen vaaliminen on siis ensiarvoisen tärkeää. Kuitenkin huomaan useammin toimineeni typerästi ja lapsellisesti kuin järkevästi ja rakentavasti. On mielenkiintoista yrittää kuvata niitä moninaisia - usein ristiriitaisiakin - tunnetiloja, joiden keskellä liitossamme elämme. Lopputyövuoden aikana olen miettinyt paljon suhdettamme, sekä maalaamiseni kannalta että muutenkin. Oman lisänsä sekä suhteeseemme että lopputyöprosessiin on tuonut raskauteni, joka alkoi lokakuussa, siis melko pian sen jälkeen, kun olin aloittanut lopputyön tekemisen.


Maalaukseni ovat väreiltään ja maalaustavaltaan hyvin erilaisia: on kuultavaa ja peittävää maalausjälkeä, monivärisiä ja lähes yksivärisiä töitä, puhtaita ja murrettuja, vaaleita ja tummia sävyjä. Siksi olin jossain vaiheessa hyvinkin huolissani niiden yhteensopivuudesta. Mielestäni maalaukset sopivat kuitenkin yhteen, sillä niitä yhdistää muoto, koko ja teema. Kokonaisuus on nyt vaihtelevampi kuin alunperin, jolloin kaikki työt oli maalattu puhtain, kirkkain värein.

Pyrkimykseni on lopputyömaalauksia tehdessäni ollut ensisijaisesti - niin kuin muussakin taiteessani - luoda kauneutta. Kuitenkin olen myös prosessoinut omaa avioliittoani, osittain tietoisesti, mutta ehkä suurimmaksi osaksi tiedostamattani. Mielestäni olen onnistunut pyrkimyksessäni. Pidän kokonaisuutta tasapainoisena ja omannäköisenäni.


Maalaukseni ovat pieniä ja niitä on runsaasti, joten kerron tässä yksityiskohtaisemmin vain osasta. Uskoakseni useimpien teosteni nimet kertovat kyllä tarpeellisen teoksesta. Tässä kirjallisessa osuudessa on kuvat kaikista kokonaisuuteen kuuluvista teoksista, joskaan kaikki tässä kuvatut teokset eivät välttämättä ole esillä näyttelyssä, koska galleriatila on rajallinen ja sanelee lopullisesti sinne tulevan kokonaisuuden.

Lopputyön esittelyä (jatkoa)